Öko-bio vonulat

Akkor ahogy a játékban ígértem, jöjjön egy rövid beszámoló arról, hogyan is alakul a zöldülésünk! Elsősorban nem azért szeretnék erről bővebben írni, mert azt gondolom, hogy mi aztán hú de ügyesek vagyunk e téren. Csöppet sem. Vannak nálunk sokkal-sokkal ügyesebbek is. De azt hiszem, erről érdemes beszélni másoknak is, hátha azok a mások is kedvet kapnak ennek a Föld nevű golyóbisnak az őrzéséhez, mert igazán nem nagy dolog, de ha sokan csinálják, akkor igazán nagy dolog lehet belőle. (Fú, ezt szebben nem is mondhattam volna…)

Kis családunk már eddig is megtett ezt-azt, amit bárki meg tud tenni. Pl. próbálunk takarékoskodni az energiával és a vízzel.

 • Ha elmegyünk itthonról, apa gondosan kikapcsol és kihúz minden elektromos berendezést, persze a hűtőt kivéve.
 • Igyekszünk mindig lekapcsolni magunk után a villanyokat. Na jó, anya azért sokszor elfelejti, és apának kell lekapcsolnia utána, de…
 • … cserébe anya elzárja apa után a csöpögő vízcsapokat.
 • Anya lenyomva tartja a mosógép öko-gombját, amitől állítólag takarékosabban mos.
 • Mosogatáskor csak az öblítéshez használ folyóvizet, mert az állóvízben öblítéstől azért ódzkodunk.
 • Valamint elhatároztuk, hogy ha nagyok leszünk, és lesz egy saját házunk, akkor utánaszámolunk, hogy tényleg érdemes-e beszerezni egy mosogatógépet.

Ezenkívül a szemetet is igyekszünk szelektálni – már amennyire a lehetőségeink megengedik.

 • Nem dobáljuk a kukába a használt elemeket és izzókat, és a nagyobb papírhulladékokat is külön gyűjtjük. A gyümölcsleves dobozokat és a pillepalackokat apa ügyesen ki is lapítja, és mindet lehordja a szerencsére nagyon közeli hulladékgyűjtő szigethez. (Ez új szó, most tanultuk!)
 • A visszaváltható üvegeket visszaváltjuk, a többit pedig – ha anya nem lusta -, akkor ugyanoda visszük, mint a papírt és a palackokat.
 • Ha valami büdi (hagyma, husi) kerülne a kukába, akkor apa inkább gyorsan leszalad vele a szeméttárolóba. Korábban anya inkább háromszor bezacskózta az ilyesmit, de aztán leszokott róla, mert ki tudja mikor bomlana le így a cucc.
 • Kicsiny bérleményünk méretei ugyan némiképp korlátokat szabnak a dolgoknak, de azt is elhatároztuk, hogy ha tényleg nagyok leszünk, és tényleg lesz egy saját házunk, akkor a saját házunk saját kertjében saját szelektálós kukáink lesznek.

És ami újdonság…

 • Az érkezésemmel jelentősen megnövekedett a család szeméttermelése, miután komplett pelenkahegyek keletkeztek utánam. Mivel anya még a hordozókendőzés kapcsán megismerkedett az interneten néhány mamamival, megtudta tőlük, hogy ennek sem kell feltétlenül így lennie. Ugyanis létezik mosható pelenka is. Ez önmagában véve nem nagy újdonság, na de az, hogy ez milyen pelus…! Szóval anya ismét okosodott egy sort, és némi osztás-szorzás, valamint a családi főpénztárossal, alias apával való tanakodás után elhatározta, hogy belevág a mosható pelenkázásba. (Ez egy kisebb lavinát indított el a mosási szokások terén, szóval nem csodálkoznék, ha anya az eddigi vegyszerekről teljesen áttérne az epeszappanra, az enzimmentes mosószerre és az ecetre.)

És hogy miért ezt választottuk?

 • Így nem termelünk annyi szemetet, mint az eldobható pelenkával.
 • Az így keletkező hulladék (pisi, kaki, papír) könnyebben bomlik le.
 • Az én popsimmal is barátságosabb a textil, mint a különböző mesterséges anyagok.
 • Persze azért nem úgy barátságos, ezért remélhetőleg hamarabb leszek szobatiszta.
 • Mindent összeszámolva olcsóbb, mint az eldobható pelenkák.
 • Sokkal egyszerűbb kezelni (felrakni, levenni, mosni, stb.), mint ahogy azt a textilpelenkázós korszak emlékei alapján gondolná az, akinek vannak emlékei a textilpelenkázós korszakból.

(Persze mindezt sokkal értelmesebben el tudja mondani az egyik nálunk sokkal gyakorlottabb moshatópelusozó kolléga.)

Ja és a legfontosabb érvünket majdnem kihagytam! Ilyen csini vagyok benne:

Eddig tartott az öko fejezet, most jöjjön a bio, mert legalább olyan fontos, hogy a Föld mellett magunkra is vigyázzunk ugyebár… Persze esetünkben a bio csak félig-meddig az, ami. Nevezzük inkább egészségességnek! Szóval ilyesmiket művelünk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben:

 • Apa és anya megpróbál egészségesebben étkezni. (Ez meglepő módon nálunk apának megy jobban…)
 • Nasiváltás: apa leszoktatta anyát a chipsről és a műanyag édességekről, és helyette rákaptak a kölesgolyóra, a bulátára és a különböző gyümölcsszirmokra. A csokitól való megválás viszont teljesen reménytelennek tűnik.
 • Anya egy ideje egyáltalán nem iszik semmilyen bubis-cukros üdítőt. Apa azért még szokott bűnözni.
 • Én nagyrészt ökopiacról származó zöldségeket kapok (legalábbis ami a krumplit, a répát és a céklát illeti), ami viszont tényleg “bio”-ság.

Hát nagyjából itt tartunk, de reméljük, hogy még ennél is ügyesebbek leszünk!

Reklámok

5 thoughts on “Öko-bio vonulat

 1. Csenguszkám! Mami egy kicsit feledékeny. Még a pocijában voltál, amikor a textil pelusról beszéltem Neki. Ő is abban “nőtt” fel. 2 naponként 22-24 db-t mostam kettőjükre. Csuda mulatságos volt télen. Teregetéskor mire a sor végére értem, az eleje megfagyott. És finom Nap-szaga volt.
  puszi
  Csilla nagyi

 2. Szia Csilla nagyi! Nem felejtette ám el anya, amit mondtál, csak akkor azért nem vágott bele, mert nem akart a hagyományos tetrázással bíbelődni. Mert azért ez a pelus egy picit más. Már mind nagyon vágyunk napocska illatú pelusra! Reméljük, előbb-utóbb lesz egy kis házunk, ahol majd be tud segíteni a Nap is a fertőtlenítésbe, fehérítésbe, illatosításba! Pussz! Csengussz

 3. Szia!
  Nagyon édes a popója képeken a csillagos BM-ben! És eztényleg egy kicsit más mint régebben volt, mármint a pelenkázás. Anyukám nem is érti, hogy minek “vesződöm” vele! Ő utálta 3 gyerekre a mosást, kifőzést, teregetést!
  Örülök, hogy találkoztunk a klubban, bár mosolygáson kívül mást nem csináltunk, pedig jó lett volna beszélgetni, de olyan sokan voltak! Szép kendőtök van! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s