Az első kenyér

…legalábbis az első saját sütésű… Hát igen, minket is utolért a kenyérsütési láz, és egyáltalán nem bánom, sőt a jelek szerint a család többi tagja sem.

Utánaolvastam pl. a Hugipakkban, videót is néztem róla, és egyre valószínűbbnek tűnt, hogy még én is meg tudom oldani. Szóval nekiláttam. A következő receptet vettem alapul:

  • 750 g liszt
  • 1 evőkanál száraz élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 4 dl meleg víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál méz

Első körben csak fél adagot sütöttem, ne vesszen annyi anyag kárba, ha nem jön össze. (Szerencsére összejött, de még hogy!) A hozzávalókat robotgéppel összekevertem, majd langyos helyen, konyharuhával letakarva 1,5 óráig (jól olvastad, tényleg 1,5 óra!) kelni hagytam. Ezután lisztezett deszkára borítottam a tésztát, meghajtogattam (lásd: a fenti videó), éskevés liszttel meghintve további 20 percig hagytam kelni, miközben előmelegítettem a sütőt és az edényt 250 fokra. A kenyeret elvileg fedővel elátott edényben (jénaiban vagy vaslábosban) kell sütni, de nekem ilyen nincs, így alufóliával letakart kenyérsütőformába helyeztem a középen megvágott kis cipót. Az első 25-30 percnyi sütés fedővel történik, a további 15-20 perc fedő nélkül. Az eredmény pedig önmagáért beszél: kívül ropogós, belül puha, illatos kenyérke!

 

Érdemes kipróbálni, még nekem is sikerült, elsőre, rossz sütővel, vaslábas nélkül… Hajrá!

Advertisements

One thought on “Az első kenyér

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s