Gagyiveszéy

Megint kiderült néhány kínai játékról, hogy olyan anyag található a megengedettnél nagyobb koncentrációban bennük, ami súlyosan károsíthatja a gyerekek egészségét. (A hír itt olvasható.)

Nem először találnak veszélyesnek kínai termékeket, volt már mérgező pizsama, mérgező gyerekital, és a mérgező játékok között sem ez az első. Akit érdekel a téma, (sajnos) bőven tud csemegézni a Kétes Áruk között.

De hogy ne érjen az a vád, hogy előítéleteim vannak a kínai cuccokkal szemben (khm…khm… azért be kell látnom, vannak…), inkább úgy fogalmazok, hogy tömegtermelésű cuccokat kösz, de kösz nem! Mert a mennyiség általában igenis a minőség rovására megy. És ha már a gagyinál tartunk. Lehet, hogy sznob vagyok azért, mert előnyben részesítem pl. a minőségi fajátékokat, vagy nem vásárolok Csengének (meg magamnak sem) piacon ruhát, de ha így van némi esély arra, hogy egy picit is kiszűrjem a fent említett “veszélyes termékeket”, akkor legyen. Persze itt nem csak arról van szó, hogy ezek a játékok, ruhák, élelmiszerek, stb. anyagukban veszélyesek. A silány forma rendszerint silány tartalommal is jár, amit nem kell különösebben magyaráznom annak, aki – hozzám hasonlóan – inkább megvesz egyetlen fából készült babaházat, mint 3 fésülhető pónit, 2 öltöztetős Nyakigláb babát és 4 mini sminkkészletet, hogy a lány szekciónál maradjunk. Ugyanez fiúban a hintaló vs. Kiverembelőledaszussztis Izomman. Vagy ételben a vasárnapi rántott csirke vs. mekcsiken menü. És még sorolhatnám tovább. A tömegtermékeknek nincs értékük, nem csak anyagi, de eszmei (szellemi, lelki?) szempontból sem. Könnyen jön, könnyen megy, könnyen emészthető (vagy épphogy nem…), instant, lebutított, nem építő jellegű, sőt gyakran éppen romboló, nem életszerű, mégis fantáziátlan, ócska, haszontalan, stb-stb-stb.

Persze biztosan van, aki erre azt mondja, hogy “jaa, aki megteheti”… De ki kell ábrándítsam, én sem “tehetném meg”. Mégis inkább kifizetem egy játék árában azt a minőségre fordított, minőségért felelős időt, energiát, munkát, embert, aki/ami többé-kevésbé biztosít afelől, hogy nem fog a gyerekem mérget enni, vagy megfulladni egy kipotyogó alkatrésztől, vagy “csak” szimplán leszokni arról, hogy használja az agyát. Kifizetem, és ha nem marad pénz másikra, akkor nem lesz másik. Inkább egy játékkal, mint egy életévvel, agysejttel, együtt töltött órával, vagy bármi mással kevesebb, amit a gagyi elvehet tőlünk.

Szóval ennyit a gagyiról…

Reklámok

2 thoughts on “Gagyiveszéy

  1. Szia Zitus!

    Igazad van a játékokkal kapcsolatban. Tavaly pont az első szülinapjára vett a mama Csabinak egy zenélő, táncoló autót. Már akkor sem voltam tőle boldog, de elraktuk, gondoltam jó lesz később valamikor. Nos gyermekem megkaparintotta, nem arra ment, amerre Ő akarta, dühében párszor odavágta a földhöz, millió darabra esett.fél évvel ezután a szintén kínai gyártmányú villogó rendőrautó ugyanígy végezte.Már akkor gyanús volt, mikor a led kiesett a villogójából drótokkal együtt. Szép íveset repült a kukába. Amúgy sem értettem, egy tizenpár hónapos kisgyereknek miért kell ilyen hülyeséget venni?

  2. Még valami eszembe jutott, bár nem feltétlen a gagyik közé sorolnám. Nagyon sok helyen látok konektorba dugható állatfigurás, vagy mosolygó pofis lámpa szerűséget. Én megmondom a frankót, ebben legalább akkora veszélyforrást látok, mint egy gagyi játékban. Szerintem ez tökéletesen alkalmas arra is, hogy felhívja a kisgyerek figyelmét a konektorra, ami ugye nem túl jó dolog. Nem teszteltem még, mert nincs, de kíváncsi lennék, másnak erről mi a véleménye?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s