Újdonságok Csenge háza táján

Történt mostanában néhány dolog, amit már csak az utókor és a nagyik kedvéért is illik leírni.

Csenge úgy nő, helyesebben nyúlik, mint a gomba. December óta minden hónapban nő egy centit! Azért remélem, széltében is fog gyarapodni, mert a gyerekorvos diplomatikus megfogalmazásában most kifejezetten “légies” lett. Igaz, igaz, egy hölgyről van szó…

A növekedés részeként áttört az első szemfoga is. Még az is lehet, hogy ez volt az a látszólag minden indok és előzetes nélküli, velőtrázó visítás, amit kb. 2 hete produkált… Tehát jelenleg így állunk:

A másik újdonság, hogy Csenge tud WC-be is kakilni és pisilni. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy mostanában rengeteg a fals riasztás. Legalábbis rengetegszer adja elő Csenge, hogy most aztán mindenki szaladjon, de hirtelen ám, mert ő tartóztathatatlanul kakilni fog egyet, aztán semmi. Persze lehet, hogy az inger megvan, csak még kell fél nap az eredményhez, meg az is lehet, hogy a szelek zavarják össze, mindenesetre irtó fárasztó tizenötször elszaladni a WC-re, levetkőzni, várakozni, majd visszaöltözni, míg egyszer tényleg sikerrel járunk. Ráadásul ami még kellemetlen a dologban, hogy szinte minden kaki nagy nyüszögések (nagy kaki esetén egyenesen visítások) közepette születik meg. Ja és olyan is van, hogy Csenge csak a műsor kedvéért szól, magyarul azért, mert éppen nem figyeltünk rá annyira, amennyire szerette volna. Szóval most kicsit tanácstalan vagyok… Lehet, hogy egy időre figyelmen kívül kéne hagynom a riasztásokat? Vagy megvárni míg Csenge egyedül rácsücsül a bilire? Hjaj, nem tudom… Mindenesetre most már csak ezért is nagyon várom a tavaszt. Hogy legalább ne legyen ez a folytonos vetközős-öltözős macera. (Mellesleg a leányzó amúgyis folyton pucérkodni akar, ami így télen, folyamatos betegeskedés mellett egyáltalán nem szerencsés, szóval ebből a szempontból is azt mondom, hogy LEGYEN MÁR TAVASZ!!!)

Kapcsolódva az utolsó fél mondatomhoz: már alig várjuk a tavaszt! Részemről tele a hócipőm a téllel, a hideggel és az öltözködéssel, a bacikról már nem is beszélve. Akárhogy is számolok, több mint egy hónapja betegek vagyunk, egy-egy nap szünettel, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Kész, teljesen kimerültünk. Ajándék volt az a pár napsütéses nap, amik közül egyet-egyet sikerült kvázi-egészségesen (de inkább úgy fogalmazok, hogy nem annyira betegen) elcsípnünk, és kiszabadulhattunk a levegőre és/vagy emberek közé. Csengén is azt érzem, hogy már nagyon nehezen viseli a bezártságot, szóval ha nem lesz rövid időn belül, visszavonhatatlanul jó idő, akkor nem tudom, mihez kezdünk. Szóval csak ismételni tudom magam: LEGYEN MÁR TAVASZ!!!

Na de túl a nyafogáson történtek velünk még jó dolgok. Például Csenge áttért az olykor-olykor kétszavas mondatokkal vegyített és egyszavas mondatokkal sűrűn megtűzdelt halandzsázásról a határozottan szavakból, és egyre inkább kettő illetve három szavas mondatokból álló beszédre. Elkezdett ragozni (pl. “ablakhoz”), és különbséget tesz az egyes és többes szám között (pl. régen mindig azt mondta, hogy “elmentek”, akkor is, ha csak egy fő távozott, most már mondja, hogy “elmegy”, “elment” és elmentek”). Ennek különösen örülök, mert a gyors beszédindulás ellenére kb. 1,5-2 éves kora között úgy éreztem, hogy picit megtorpant a beszédfejlődése. (Dehát kellett nekem gyógypedagógusnak tanulnom, hehe…)

Újabb mutatványokkal is bővült Csenge tárháza. Apa telefonján van egy program, ami különböző állatok hangját játssza le. Vannak közte egyszerűbbek is, mint a macska, a kutya vagy a kakas, de olyan bonyolult, és nehezebben differenciálható hangok is, mint a pulykáé, a tigrisé, az oroszláné, a zebráé, a nyuszié vagy a medvéé. Csenge nagyon szereti Apával ezeket nézegetni, és viszonylag gyorsan megtanulta felismerni a képüket. De amin egészen meglepődtem, hogy egy ideje úgy játsszák, hogy Apa nem mutatja a képeket, és Csenge pusztán a hangok alapján is képes felismerni majdnem az összes állatot! Ejha!

Már egy ideje nagyon jól mennek Csengének a mutogatós énekek is. A nagy kedvenc az “Így ketyeg az óra”. Ezzel Csilla nagyit is lenyűgöztük skype-on. (Na ja, ezek a modern családok… 😉 )

A legfrissebb hír mai: Csenge csigát rajzolt, mármint a csigavonalat. Az egész valószínűleg onnan ered, hogy hétvégén Ági nagyival csigát rajzoltak, és bár korábban is rajzoltunk már neki csigát, most gondolta úgy, hogy itt az ideje neki is megalkotni a saját csigáját. Az elsőt ugyan nem nevezte meg, a másodikra meg azt mondta, hogy béka, de a harmadikat már úgy mutatta meg, hogy csiga.

Szintén újkeletű dolog nálunk a “rosszalkodás”. Nem szeretem ezt a szót, és biztosan van rá megfelelőbb is, de most hirtelen nem jut eszembe jobb kifejezés azokra az apró incidensekre, amikor Csenge tudatosan, a szülői reakciót lesve elkövet egy-egy olyan  dolgot, amiről nagy valószínűséggel már tudja, hogy nem szabad. Dehát ez van. Igazi kétéves. Próbálgatja a határait, de főleg a mieinket. Embert próbáló munka, de egyszer ezen is túlleszünk.

A nagylányos “rosszaságok” mellé viszont társult egy csomó nagylányos “jóság” is. Csenge nagyon önálló lett, és hihetetlenül aktívan (és eredményesen!) vesz részt a ház körüli teendőkben. Pl. összeszedi a koszos edényeket, és kiviszi a konyhába, vagy bedobja a használt ruhákat a szennyestartóba, vagy segít bepakolni a boltból hazahozott ételt a hűtőbe, stb-stb-stb.

Egy szó, mint száz: ember lesz ebből a gyerekből! 🙂

Reklámok

One thought on “Újdonságok Csenge háza táján

  1. Zitu! Csabi mióta bölcsis, azóta vált borzasztó hisztissé és akaratossá. Állítólag ott jókisfiú, itthon meg kiborító amiket művel. Kér egy pohár vizet, belekortyol, otthagyja, elszalad, megáll a szoba közepén és vízért hisztizik. Nem értem miért csinálja:-(

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s