Visszahívott babahordozók

Már egy ideje eljutott hozzám az a hír, hogy nemrég egy pici baba megfulladt egy hordozóban. Eddig azért nem írtam erről, mert nem tudtam valami sokat a részletekről, de most már kezdek tisztábban látni.

Korábban csak külföldi cikkekben olvashattam az esetről, illetve a kedvenc fórumomban belinkelte valaki egy román tévé műsorát róla, de ma már itthon is megjelent pl. itt és itt. Gondolom, hamarosan le fogja adni a Kókusz és a Fiktív is, megfelelő drámai körítéssel, a jól megszokott véres-cupákon-csámcsogó stílusban… Igazából egyedül ezért gondoltam arra, hogy írni kéne a dologról. Hogy akik esetleg ezt a blogot is olvassák, kicsit másképp is halljanak róla. Az előbbi verzió ugyanis viszonylag könnyen megjósolhatóan azoknak a malmára fogja hajtani a vizet, akik már eddig is hajmeresztőnek tartották a hordozást. Ha egy, a babáját hordozó édesanya eddig havi rendszerességgel találta szembe magát azzal a sokszor kifejezetten idegesítő kérdéssel, hogy “És nem árt ez a babának? Kap benne levegőt?”, akkor ezután számíthat rá, hogy hetente fogja megkapni. Nem kellemes. Különösen azért nem, mert egy megfelelő hordozóeszköz helyes használat mellett nemhogy nem árt, de kifejezetten jótékony hatása van a babára nézve, és itt az egész biológiai-pszichológiai-szociális egységre gondolok.

Mi az eset tanulsága? Semmiképp sem az, hogy a hordozás veszélyes. Sokkal inkább az, hogy mekkora súlya van annak, hogy milyen eszközt használunk, és hogyan. Amikor egy szülő megvesz egy rossz hordozót, azzal enyhébb esetben is azt kockáztatja, hogy idő előtt le fog mondani a hordozásról annak minden előnyével együtt, rosszabb esetben – ahogy a hír is igazolja – a gyermeke testi épségét veszélyezteti. Hatalmas felelőssége van a gyártóknak és forgalmazóknak abban, hogy milyen cikkek és milyen információk jutnak el a szülőkhöz. Mégis folyton bele kell ütköznöm olyan hirdetésekbe, amiktől frászt kapok! A bejegyzés következő részében néhány ilyen példát fogok felhozni – konkrét nevekkel! Ha ez valakit zavar, kérem, hogy ugorjon az utolsó bekezdésre.

Tehát mikkel lehet találkozni, ami semmiképp nem követendő?

Első számú kedvencem a BabyBjörn! Nem tudom, van-e olyan tehetős szülő, aki ne ruházna be ebbe a nyilvánvalóan trendi darabba. És megtehetik, mert mindenhol ez integet feléjük, ki gondolná, hogy bármi baj lehet velük… Pedig több szempontból sem ajánlom senkinek. Az egyik maga a felépítés. Az ilyen típusú kengurukban a baba gerince nincs, vagy kóros tartásban van megtámasztva, a lábai pedig lógnak (rendszerint anya még felváltva beléjük is rugdos menetközben), ami azt jelenti, hogy a fejletlen csípőízületük rendellenes pózba kényszerül. A másik bajom ezzel a jól ismert kifelé hordozós reklám! Szinte minden hordozással foglalkozó fórum vagy honlap ír arról, hogy milyen káros mind testi, mind lelki szempontból, ha kifelé fordítva viszünk egy babát, így erről most nem írok részletesebben, de tény, hogy nem kis szerepük volt ennek a hibás hordozási formának az elterjedésében.

De hogy ne érjen az a vád, hogy ki vagyok hegyezve a “klasszikus” kengurukra: bizony van néhány hordozókendő is, ami kiveri nálam a biztosítékot. A Bóbita kendőket például – amellett, hogy az anyaga nem sok esélyt ad a hosszú hordozásra, amit saját tapasztalatommal is alá tudok támasztani – a kengurukhoz hasonlóan előszeretettel reklámozzák kifelé hordozott gyerekkel. A Carolino galériájában ugyan nem található ilyen helytelen megkötési mód, viszont maga a megkötési technika olyan botrányos, hogy ha kezdő lennék, a látvány alapján nem merném elkezdeni a hordozást, vagy ha elkezdeném, és ezt próbálnám utánozni, rövid úton a balesetin kötnénk ki (a háti kötések kivitelezése egyenesen életveszélyes!). A legelterjedtebb hazai kendő, a Nandu is elkövet néhány hibát, melyek közül talán az egyik legbosszantóbb a kettéhajtott kendőkötés megrögzött terjesztése és oktatása, ami nem csak kényelmetlen, de kifejezetten veszélyes is lehet.

Külön bosszankodós bejegyzést érdemelnének meg a licitálós oldalakon található, feltűnően olcsó, házi készítésű hordozók! Ezekről nagyvonalakban annyit lehet elmondani, hogy többnyire semmilyen követelménynek nem felelnek meg, aminek egy mégcsak nem is csúcskategóriás, csak éppen jól használható hordozóeszköznek meg kell felelnie. Ma már boldog boldogtalan kitalálja, hogy kiszab egy kendőt, vagy varr egy mei tai-t, de ezek feltehetően egy teszten sem mennének át, sőt sokszor még egy szimpla otthoni tesztelésnek sem vetik őket alá. A licitálós oldalakon található, ismeretlen eredetű és/vagy házi készítésű hordozókra (itt nem a jó minőségű, használt eszközökre gondolok) tehát egy szabály érvényes: nem szabad őket megvenni!

A sort pedig az ominózus esetben szereplő Infantino Sling Riderrel zárom. Az ilyen típusó eszközöknek több szempontból sem vagyok nagy rajongója. Egyfelől viszonylag kevés olyan márka van, ami varrott, rögzített felépítése ellenére képes azt a szoros körülölelést, megtámasztást biztosítani, mint egy jó minőségű kendő. Másfelől komoly fenntartásaim vannak a bölcsőtartásban történő hordozással, amit most nem fejtek ki bővebben, elég annyi róla, hogy nem tartom alkalmasnak a pózt arra, hogy a baba is egészséges tartásban helyezkedjen el így, és a mama is kényelmesnek találja, legalábbis hosszú távon semmiképp sem. Az említett hordozóeszközt egyébként visszahívták, és ha jól tudom, Magyarországon is folyamatban van a bevonása.

A példákat a teljesség igénye nélkül hoztam fel. Tudom, hogy nem fair ilyen jellegű elemzést végezni az alaposabb utánajárás teljes hiányával, de talán majd megteszik ezt helyettem a profi elemzők. (Ha netán Te is fel tudsz hozni hasonló negatív példát – hordozóeszközökre vonatkozóan, kérlek, oszd meg velem!)

Hogy visszatérjek a tanulsághoz: hordozz megfelelő eszközben és helyes technikával! Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy tájékozódj! És lehetőleg ne egy-egy konkrét márka hirdetéséből, mert ahogy a mellékelt ábrák mutatják, ezekre nem hagyatkozhatunk. És ne feledd, ha valami probléma merül fel hordozás közben, annak merem állítani, hogy egyik esetben sem maga a hordozás az oka, hanem vagy az eszköz, vagy a technika, vagy valami egyéb tényező! A hordozás maga egyszerűen jó. Úgy, ahogy van. És ha jól csinálod, világok nyílnak meg előttetek…

Reklámok

6 thoughts on “Visszahívott babahordozók

 1. Mikor Csabit vittük pár hetesen csípőficam szűrésre, elborzadtam. Volt egy nagyjából vele egyidős baba kenguruban. Az egész baba csuklott-nyaklott, kíváncsi lettem volna a doktornő mit szólt hozzá.

 2. Szia, miért nem jó a Nandu kendőnél az a hordozás, amit említesz? Melyik jó egy 2 hónapos babának?
  Köszi
  Zsuzsa

 3. Kedves VZs! (Bocsánat, valamiért eltűnt néhány komment, most találtam meg őket.) A kettéhajtott kendővel az a probléma, hogy a kettéhajtás miatt a kendő elveszíti azt a képességét, ami a szoros körülöleléshez szükséges. Ez sem a baba egészsége, sem biztonsága szempontjából nem jó. Egy két hónapos babának ajánlott hordozási módok alapvetően az elöl kereszt (de nem kettéhajtott kendővel, ügyelve arra, hogy térdhajlattól térdhajlatig alátámassza a kendő), a keresztezett csípő és a batyu nevű kötések. Mivel csak most fedeztem fel a kommentedet, ezért ha jól számolok, akkor, ez a két hónap már nyolc, így ebben a korban természetesen már nem ajánlott az elöl hordozás.

 4. Szia kedves Zita mama!
  Ha nem jó a nandu, akkor, mit ajánlasz helyette, amit én is meg tudok fizetni? Vagy, ha jobb a többi, mármint gondolok itt a favorizált didimos-ra, akkor miért nem olcsóbb?
  Nekem, konkrétan nagyon szerette a bölcső tartást a kislányom, császár után másnap így hordoztam a korházban. Természetesen ma már, elöl hordozom, és nagyon szereti!
  Üdv: Aranka

 5. Kedves Aranka!

  Szó sincs róla, hogy nem jó a Nandu.:) Ár-érték arányban egy teljesen rendben lévő kendő, bár időnként lehet találkozni rosszabbul sikerült darabokkal, de mindenképp egy használható, ajánlható márka.

  Az olyan “csúcskategóriás” kendők, mint pl. az általad említett Didymos, valóban drágábbak, de ebben az árban benne van egy sor olyan extra költség, ami pl. a Nanduban nincsen, és ami egyben minőségi különbséget is jelent (gondolok itt a környezet- és bababarát festési megoldásra, a megbízható szövésre, a kiemelkedő garanciát nyújtó tesztelésekre, stb-stb.).

  A bölcsőtartás egy időben elég elterjedt megoldás volt, különösen azért, mert meglehetősen makacs tévhitek éltek, és élnek a mai napig a köztudatban a vízszintes és függőleges hordozásról. Én a mai tudásom alapján semmiképp nem ajánlanám, mert – bár néhány baba jól viseli, de élettani, ortopédiai szempontok alapján kifejezetten kedvezőtlen számukra. Most ezt bővebben nem fejtem ki, de ha érdekelnek a részletek, szeretettel ajánlom az alábbi cikkeket a témában:
  http://olbebaba.hu/hordozasrol/milyen-a-jo-babahordozo-eszkoz/
  http://olbebaba.hu/hordozasrol/a-hordozas-biologiaja/

  További örömteli hordozást Nektek!
  Üdv:
  Z.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s