További cikkek az otthonszülésről és Geréb Ágnes ügyéről

Kimazsoláztam az érdekesebb mondatokat, de minden cikket érdemes elolvasni!

Geréb Ágnes esete az állammal

(NOL, 2009. 12. 04.)

“Mártának az egyik dél-alföldi kórházban átszúrták a belét. Ugyanaz az orvos műtötte, aki korábban egy abortusznál már átszúrta egy nő méhfalát, és az asszony belehalt. A doktort fél évre felfüggesztették, de azóta újra dolgozik. Az egyik ügyben megszüntették ellene az eljárást, a másikban büntetőeljárás indult.”

“2007-ben a Schöpf-Merei kórházban egy édesanya belehalt a császármetszésbe, az Egészségbiztosítási Felügyelet megbírságolta a kórházat. Ez az ügy nem került nyilvánosságra, véletlenül bukkantunk rá az EBF honlapján.”

“A tragikus haláleset ugyanabban az évben történt, amikor otthon szülés során egy kisbabának elakadt a válla, és meghalt. Másnap tele volt a sajtó azzal, hogy a bába nem végzett gátmetszést, holott megmenthette volna a gyermeket.”

“Szülészek és egyéb tisztes ősz urak kürtölték tele a sajtót „gerébági” (sose doktorként, mindig csak ilyen kis helyesen emlegetve) súlyos mulasztásaival. Habár az egyik neves szülésznőgyógyász azt nyilatkozta, hogy évente öt kisbaba hal meg vállelakadás miatt kórházban, erre a mondatra már senki sem emlékszik.”

“Közülünk minden harmadik császármetszéssel hozza világra gyermekét, hogy orvosunk nyolctól négyig beoszthassa a napját. Örömmel tágíttatjuk magunkat, mielőtt síelni megy. Nem rezzen az arcunk, ha előre kéri a pénzt. A szülés során úgy fekszünk, nyomunk és hallgatunk, ahogy a doktor úr kívánja.”

“Nem a helyszín a lényeg, hanem a megközelítés: a bábák szerint minden fölösleges beavatkozás egy újabbat von maga után.”

“Az otthon szülést a kórházival egyenrangúként kezelő Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, ahol orvos van, ott beavatkozás is lesz.”

“Ha tesznek valamit a bábák, az gondatlan veszélyeztetés, ha nem tesznek, az a segítségnyújtás elmulasztása. Ha nem jelentik az adatokat, gondatlanok, ha jelentik, magukat jelentik föl, hisz a bábaságnak nincs szakmakódja, nincs rá ÁNTSZ-engedély, tehát a bábák nem is gyakorolhatnák hivatásukat. Előbb diszkriminálják, aztán kriminalizálják őket.”

Súlyos hibák Geréb Ágnes tárgyalásának jegyzőkönyvében

(hvg.hu, 2010. 04. 06.)

“Az ügyvéd szerint már a vád egyediessége és a jegyzőkönyv “elírásai” miatt is fennáll az a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthon szülést választóknak.”

Bábakálvária / Politikai üggyé dagadt az otthonszülés botránya

(Hetek, 2010. 10. 15.)

“A kettõs mérce és a szülészeti lobbi összezárása az oka annak, hogy az ügy idáig juthatott – állítja egybehangzóan dr. Ábrahám László mûhibaperekkel foglalkozó ügyvéd arra reagálva, hogy Geréb Ágnest, az otthonszülés legismertebb hazai támogatóját múlt hét kedden õrizetbe vette a rendõrség.”

“Nemrég a kapcsolódó kelet-európai szemléletről értekezve a The Economist brit lap azt állapította meg, hogy az otthonszüléstől való félelem a nyugati országokban már igencsak idejétmúlt, nem úgy a volt kommunista blokk országaiban, ahol a szülést nem természetes folyamatként, hanem orvosi problémaként kezelik, és ahol az abortusz mindennapos esemény. A lap szerint – amely valósággal áradozott Geréb doktornő eredményeiről – a kívülállók, akik megzavarják a szülészeti kartelleket, kollektív, és olykor önös érdekű szembenállással találkoznak. A szülész-nőgyógyász doktornőt a nyolcvanas években 17 éves kórházi gyakorlat után függesztették fel, mert apákat is beengedett a szülésekhez. A meghurcolt magyar szakember körül zajló botrány valószínűleg részét képezi a magyarországi változásoknak – jelzi a The Economist.”

“Az egész kórházi ellátást megrengetheti, ha kidolgozzák az otthonszülés szakmai protokollját az átláthatóság és felelősségvállalás jegyében – hangsúlyozta lapunknak dr. Ábrahám László, műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd. – Az EU-ban teljesen bevett dolog, hogy az egészséges mederben folyó szülésekhez nincs szükség orvosra, valószínű, hogy ennek a szemléletnek a kórházakba való beáramlásától tartanak sokan, nem pedig az évi 200-250 otthonszüléstől.”

“Magyarországon az otthonszülések tíz százaléka fejeződik be kórházban, és ennek csak töredéke sürgős eset. Ez teljesen egybevág a külföldi eredményekkel, ennek ellenére nálunk minden egyes ilyen esetnek hírértéke van, míg ha egy kórházi szülés fejeződik be akár császármetszéssel, annak nincs különösebb visszhangja. Aggályos ugyanakkor, hogy azok a nők, akik ma otthon megkezdett szülés közben mennek kórházba, a tapasztalatok szerint meglehetősen diszkriminatív fogadtatásban részesülhetnek.”

Interpellációnk Navracsicshoz / A börtönökben még mindig 2006 őszét írják?

(Ertsey Katalin blogja, 2010. 10. 18.)

“Azt az orvosnőt, aki szülészként segíti ezeket az édesanyákat és gyermekeket, frakciótársam többször meglátogatta a börtönben, és a következőkről számolt be. Pénteken a beszélőre lekísért doktornőt a beszélő előtt és – mint utólag megtudtuk – utána is teljes testi motozásnak vetettek alá, amely egy nyitott ablaknál való meztelenre vetkőztetéssel és testnyílásaiba való betekintéssel járt.”

“Talán még megrázóbb volt kedd este azokat a képeket látni a tévében, amelyeken lábbilincsben csoszog a doktornő a bírósági tárgyalóterembe. A bíró kérdésére, miszerint valóban szükséges-e mindez, a BV őre közölte, hogy igen, felsőbb utasításra nem veheti le a teljes bilincset. Azóta képviselőtársam látta azt a 10 centi hosszú nyílt sebet a doktornő bokáján, amelyet a bilincs okozott. A doktornő kérését, hogy lazítsák meg, mert fájdalmat okoz, az őrök megtagadták. Ez már a kínzás fogalmát is kimeríti.”

“Lehet, hogy a börtönökben nem vették észre, hogy nem 2006 őszét írunk? Nem tartják aránytalannak, hogy egy 50 kilós, közel 60 éves szülész-orvosnőt lábbilincsben vezetnek a bírósági tárgyalásra, és még a bíró külön kérésére sem hajlandóak azt eltávolítani?”

A lábbilinccsel alázott otthonszülész

(Gondola.hu, 2010. 10. 18.)

“Így lehetséges az, hogy míg törvényben garantált minden nő azon joga, hogy maga válassza meg, hol kívánja világra hozni gyermekét, mindaddig egy másik paragrafus szankciókkal fenyegeti azon egészségügyi személyzetet tagjait, akik mindehhez asszisztálnak…”

“Az elmúlt 20 esztendőben hiába várták az érintettek, hogy az állam tegye a dolgát és alkosson világos kereteket, feltételeket a háborítatlanul szülni kívánók számára, mindezt kényelemből, vagy egyéb érdekek miatt talán nem volt hajlandó megtenni.”

Mindezek mellett mit lát ma az újságolvasó, híradókat figyelő állampolgár? Kéz- és lábbilincsben, vezetőláncon viszik a smasszerek a vasággyal is 50 kilós Geréb Ágnest egy korábbi eset bírósági tárgyalására. Még a nem túl lágyszívű bíró is kérdőre vonta őket, hogy mi szükség erre, mikor előzetes letartóztatását nem szökés veszélye miatt rendelték el, s válaszként csak annyit kapott, hogy hát elrendelték – vagyis: „csak”.

Mindeközben Tasnádi „agysorvadásos” Péter hol házi őrizetben, hol szabadlábon védekezik, a vörösiszap-katasztrófáért és megannyi halálesetért felelősségre vonható MAL Zrt. vezetőjét egy nap után szabadon engedték a hatóságok, addig arányait tekintve tömeggyilkos terroristának kijáró látványos megalázással tetézi hibáinak számát a törvényalkotói mulasztással bíró állam.”

Ágnes Geréb in Prison; Two Paradigms Collide

(Budapest Moms, 2010. 10. 21.)

“Dr. Geréb is an obstetrician with more than 10 years of hospital experience, and more than 20 years of out-of-hospital experience. In her career, she has attended more than 3000 births. Of these 3000 births, there were fatalities in 3 cases, which gives her an infant mortality rate of 1 in 1000.

Home birth with a midwife is as safe as hospital birth only if 3 conditions are met…”

“The risk of a baby dying in a home birth if those 3 conditions are not necessarily met is 1 in 1000 in the United States.”

“True, infant mortality rates tend to be slightly better in hospitals, but maternal mortality and especially maternal morbidity (injuries to the mother) are 3 times more likely in the hospital.”

“Members of the homebirth movement know full well that many hospital procedures are a matter of routine, and that many of them actually interfere in the birth process, even as they are trying to ensure its safety. The reason hospital-based birth workers (doctors and midwives) are so adamant that home birth is not safe is that, quite literally, they may never have seen a physiological birth unfold. Think about that. The people who were trained for years to ensure the safety of birth may have never actually seen how it is supposed to work.” (Ezt a részt muszáj lefordítanom, mert roppant elgondolkodtató… Tehát: “Az otthonszülés-mozgalom tagjai jól tudják, hogy sok kórházi beavatkozás rutinból történik, és sok közülük tényleg befolyásolja a szülés folyamatát, még akkor is, ha annak biztonságosságát igyekeznek biztosítani. Az ok, amiért a kórházi szülésben közreműködők (orvosok és szülésznők) olyannyira meg vannak róla győződve, hogy az otthonszülés nem biztonságos, az az, hogy a szó szoros értelmében, még soha nem láttak egy fiziológiás szülést kibontakozni. Gondolj csak bele! Az emberek, akiket évekig képeztek arra, hogy biztosítsák egy szülés biztonságosságát, talán soha nem látták, hogyan is működik ez valójában.”)

“In Hungary, 70-90% of women receive an episiotomy during birth. An episiotomy is a cut made on the perineum, the area between the vaginal opening and the anus, the routine use of which has been contraindicated by the WHO since 1997.”

Strasbourg elé viszik Geréb letartóztatását

(Index, 2010. 10. 21.)

“Fazekas álláspontja szerint Geréb őrizetbe vétele és előzetes letartóztatása megsértette a fair play eljárás szabályait, a fegyverek egyenlőségének elvét azzal, hogy nem tárták a védelem elé a gyanút megalapozó bizonyítékokat. Már az első fokú végzés elleni fellebbezésben hivatkoztak arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának állandó gyakorlata szerint “a fegyveregyenlőség elve nem biztosított akkor, ha a védő nem férhet hozzá azon nyomozati iratokhoz, melyek ismerete alapvetően fontos ahhoz, hogy az ügyfele fogva tartásának jogszerűségét cáfolni tudja”.”

“Wagner szakvéleménye szerint nem volt veszélyeztetett terhes az asszony, mert második szülésnél a 35 éves életkor nem számít kockázati tényezőnek, a nő vércukorszintje a normál tartományban volt, az ultrahang-vizsgálatok kisebb magzatra utaltak, a vállelakadás pedig nem jelezhető pontosan előre szülés előtt. Wagner azt írta, hogy az intravénás oxitocin adása megalapozott eljárás volt, és szakszerű volt a Geréb által alkalmazott műfogás is, amely alkalmas lehetett volna a vállak kimozdítására, csak ebben az esetben nem volt eredménye. A tragédia ugyanúgy bekövetkezhetett volna kórházban is, vonta le a következtést Wagner.

A WHO korábbi igazgatója elfogultsággal vádolta levelében a magyar szülész szakmát és a tárgyaláson meghallgatott szakértőket, szerinte a nőgyógyász szakvélemények tele vannak hibákkal és hamis állításokkal.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s