Stop Eugenics Now – Állítsátok meg az eugenikát most! (petíció)

A minap újabb petíció jutott el hozzám, amelynek eredetijét ezen a linken találjátok meg: http://www.stopeugenicsnow.org/.

A nyilatkozat angol szövegű, magyarul az alábbi nyersfordításban olvasható. Ha egyet értetek vele, akkor egyrészt válasszátok ki a jobb oldalon található kék négyzetben a magyar verziót (Hungary), itt az angol nyelvű szöveg alján kattintsatok az I agree (Egyetértek) gombra, majd a kért adatokkal csatlakozzatok az aláírókhoz, másrészt ha módotokban áll, terjesszétek!

“Nyilatkozat

Az eugenika nem emberi jog!

Alapvető emberi jognak kell-e lennie annak, hogy valaki elpusztíthassa magzatát, mert Down-szindrómás? Ez a komoly kérdés merül fel az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került ügy kapcsán, melynek most arról kell döntenie, hogy a szülőknek alapvető emberi joga-e a beteg vagy fogyatékos gyermekek születés előtti szűrése és elpusztítása.

A Bíróság kedvező döntése azt jelentené, hogy a fogyatékos emberekre vonatkozó eugenikai megoldásokat alapvető emberi jogként ismernék el.

A Bíróságot egy panasz (Kruzmane vs. Lettország) ügyében hívták össze, amit egy lett nő nyújtott be orvosa ellen, aki állítólag nem írta elő számára Down-szindróma szűrését a terhessége alatt, ami kimutathatta volna gyermeke Down-szindrómáját, és így lehetővé tette volna számára az abortuszt.

Szembesülve azzal a veszéllyel, hogy a születés előtti szűrést és az abortuszt mint emberi jogot fogadják el és szentesítsék, a nyilatkozat aláírói (szervezetek, családok, és mindenki, aki a Down-szindrómás és fogyatékkal élő emberekhez közel áll) a Bíróság és az európai intézmények lelkiismeretéhez folyamodnak, hogy ismerjék fel az emberiességet, és vegyék védelmükbe a Down-szindrómás és fogyatékkal élő emberek élethez való jogát.

A Down-szindrómás gyermekek születés előtti elpusztításának emberi jogként való elismerése egy, a genomjuk alapján kiválasztott embercsoport megbélyegzését jelentené. A kedvező döntés tisztán és egyszerűen tagadná a fogyatékkal élők emberi voltát, és törvénybe iktatná az elpusztításuk mechanizmusát.

Európában a Down-szindrómás magzatok szisztematikus elhajtása az, ami valójában sérti az emberi jogokat. Nem az, hogy néhányan megmenekültek a kiválasztás elől, mivel hiba történt a születés előtti beazonosításuk során.

Mi (szervezetek, fogyatékkal élő emberek és családjaik) felszólítjuk a Bíróságot, hogy erősítse meg az eugenikát tiltó alapelvet és a tagállamok kötelezettségét minden egyes ember életének védelmére születésük előtt, a fogyatékkal élőket is beleértve. Ezen áll vagy bukik, hogy hogyan határozza meg európai társadalmunk az emberiességet.”

Nyilatkozat

Az eugenika (http://hu.wikipedia.org/wiki/Eugenika) nem emberi jog!

Alapvető emberi jognak kell-e lennie annak, hogy valaki elpusztíthassa magzatát, mert Down-szindrómás? Ez a komoly kérdés

merül fel az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került ügy kapcsán, melynek most arról kell döntenie, hogy a szülőknek alapvető

emberi joga-e a beteg vagy fogyatékos gyermekek születés előtti szűrése és elpusztítása.

A Bíróság kedvező döntése azt jelentené, hogy a fogyatékos emberekre vonatkozó eugenikai megoldásokat alapvető emberi jogként

ismernék el.

A Bíróságot egy panasz (Kruzmane vs. Lettország) ügyében hívták össze, amit egy lett nő nyújtott be orvosa ellen, aki

állítólag nem írta elő számára Down-szindróma szűrését a terhessége alatt, ami kimutathatta volna gyermeke Down-szindrómáját,

és így lehetővé tette volna számára az abortuszt.

Szembesülve azzal a veszéllyel, hogy a születés előtti szűrést és az abortuszt mint emberi jogot fogadják el és szentesítsék,

a nyilatkozat aláírói (szervezetek, családok, és mindenki, aki a Down-szindrómás és fogyatékkal élő emberekhez közel áll) a

Bíróság és az európai intézmények lelkiismeretéhez folyamodnak, hogy ismerjék fel az emberiességet, és vegyék védelmükbe a

Down-szindrómás és fogyatékkal élő emberek élethez való jogát.

A Down-szindrómás gyermekek születés előtti elpusztításának emberi jogként való elismerése egy, a genomjuk alapján kiválasztott embercsoport megbélyegzését jelentené.

Európában a Down-szindrómás gyermekek szisztematikus elhajtása az, ami valójában sérti az emberi jogokat. Nem az, hogy néhányan megmenekültek a kiválasztás elől, mivel hiba történt a születés előtti beazonsításuk során.

Mi (szervezetek, fogyatékkal élő emberek és családjaik) felszólítjuk a Bíróságot, hogy erősítse meg azt az alapelvet, aemly tiltja az eugenikát, és a tagállamok kötelezettségét minden egyes ember életének védelmére születésük előtt, a fogyatékkal élőket is beleértve. Ezen áll vagy bukik, hogy hogyan határozza meg európai társadalmunk az emberiességet.

Egyet értek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s