2000 kalóriás, mindenmentes étrend – 1. hét

HÉTFŐ

Reggeli:

Banánturmix:

  • 2 dl kalciumos rizstej (én az Alnaturáét szoktam venni)
  • 1 közepes-nagy bio banán

Szendvics:

  • 2 szelet, házi sütésű, glutén- és tejmentes kenyér*
  • növényi margarin
  • növényi sajt (Viofast*)
  • paradicsom

Tízórai:

1 db alma

Ebéd:

Rómaiban sült zöldség és csirkecomb:

  • sárgarépa, karfiol, kelbimbó, ceruzabab, cukkini feldarabolva
  • csirkecomb megpucolva, megsózva
  • fűszerek: só, fokhagyma, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem, majoranna, bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • elkészítés: minden egyben mehet be a római edénybe, közepesen forró sütőben puhára párolni, a végén egy picit fedő nélkül pirulni hagyni

Uzsonna:

2-3 dl puding

  • 2 dl rizstej
  • 1-2 ek. kukoricakeményítő
  • holland kakaópor, cukor ízlés szerint

Vacsora:

Szendvics:

  • 2 szelet, házi sütésű, glutén- és tejmentes kenyér*
  • növényi margarin
  • növényi sajt (Viofast*)
  • paradicsom, paprika

Kókusztejeskávé:

  • 2 dl forró víz
  • 2 tk. kókusztejpor
  • 1 tk. koffeinmentes kávé (ügyelj, hogy mindenmentes legyen!*)
  • cukor (hát ezt inkább nem írom le, mennyi cukrot döntök bele…) ízlés szerint – számolj a kókusztejpor édességével!

____________________

KEDD

Reggeli:

Banánturmix

“Müzliféle”:

  • egy tál kakaós gömb (gluténmentes, extrudált gabona, pl. kukorica) rizstejjel felöntve

Tízórai:

2 dl 100%-os almalé

Ebéd:

Tejszínes-fokhagymás csirke rizzsel:

  • csirkemell filé felkockázva
  • rizstejszín
  • fűszerek: só, fokhagyma, bors, majoranna, bazsalikom
  • olaj vagy zsír a sütéshez
  • rizs
  • elkészítés: a húst fűszerezni sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, fokhagymával, olajon megpirítani, hozzáadni a rizstejszínt és még egy kis sót, fokhagymát, felforralni, rizst főzni mellé

Uzsonna:

Gyümölcssaláta:

  • 2-3féle gyümölcsöt felkockázni, összekeverni

Vacsora:

Sárgabaracklekváros szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

SZERDA

Reggeli:

Banánturmix

Padlizsánkrémes zsemle (mentes!)

Tízórai:

1 db alma

Ebéd:

Brassói (csirkéből):

  • csirkemell filé felkockázva
  • vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, majoranna
  • zsír
  • krumpli felkockázva, megfőzve
  • elkészítés: a hagymát durvára vágni, kevés zsíron megpárolni, hozzáadni a befűszerezett húst, és megpárolni, jénaiba önteni a főtt krumplival, alá egy-két evőkanál zsír, sütőben pirosra sütni

Uzsonna:

10 dkg aszalt szilva

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

CSÜTÖRTÖK

Reggeli:

Banánturmix

Padlizsánkrémes zsemle

Tízórai:

2-3 dl gyümölcslé

Ebéd:

Zöldborsófőzelék fasírttal:

  • darált sertéshús (comb)
  • vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma, pirospaprika
  • zsír vagy olaj
  • zöldborsó
  • rizstejszín
  • kukoricakeményítő
  • só, petrezselyem
  • elkészítés: a főzeléket szokott módon megfőzni sóval, petrezselyemmel, majd keményítős rizstejszínnel behabarni; a darált húst összegyúrni az apróra vágott vöröshagymával és a fűszerekkel, golyókat formálni belőle, és olajban vagy zsírban megsütni (tojás nélkül is egyben marad, igény szerint sütés előtt gluténmentes morzsába forgatható)

Uzsonna:

1 db banán

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

PÉNTEK

Reggeli:

Banánturmix

Kukoricapehely gyümölcsökkel és rizstejjel

Tízórai:

2-3 dl gyümölcslé

Ebéd:

Párolt zöldség natúr csirkemellel:

  • csirkemell filé szeletelve
  • fűszerek: só, bors
  • zsír vagy olaj
  • zöldborsó, kukorica, sárgarépa, ceruzabab, stb.
  • elkészítés: a zöldségeket sós (esetleg petrezselymes) vízben megfőzni, a húst sózni, borsozni, majd olajon vagy zsíron megsütni

Uzsonna:

10 dkg aszalt sárgabarack

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

SZOMBAT

Reggeli:

Banánturmix

Kenyér Zakuszkával

Tízórai:

1 db körte

Ebéd:

Bolognai spagetti:

  • darált sertéshús (comb)
  • fűszerek: só, bors
  • zsír vagy olaj
  • glutén- és tojásmentes tészta (pl. Pasta d’Oro)
  • tasakos vagy üveges paradicsomöntet (tartósítószerek és egyéb adalékanyagok nélkül, tisztán paradicsomból, bazsalikomból, sóval és egyéb természetes fűszerekkel)
  • elkészítés: a tésztát megfőzni, közben a sós-borsos darált húst lepirítani, ráönteni a mártást, összeforralni, tésztára önteni

Uzsonna:

Főtt köles szilvalekvárral és porcukorral

  • bio hántolt köles
  • házi szilvalekvár
  • só, porcukor
  • elkészítés: a kölest 3-szoros mennyiségű, sós vízben megfőzni, lekvárral és porcukorral ízesíteni (a cukor fincsi lekvár esetén simán kihagyható)

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

VASÁRNAP

Reggeli:

Banánturmix

Szendvics köleskőrözöttel, zöldpaprikával, paradicsommal

  • a köleskőrözött elkészítése: főzzünk kölest háromszoros mennyiségű vízben, turmixoljuk össze kevés rizstejjel (nem kell homogénnek lennie, a túró is szemcsés), adjunk neki “túróízt” sóval és citromlével (ez kóstolgatós műfaj), majd keverjünk bele apróra vágott vöröshagymát, pirospaprikát és köményt (forrás: Vera vega konyhája)

Tízórai:

2-3 dl gyümölcslé

Ebéd:

Paradicsomleves:

  • paradicsompüré
  • fűszerek: só, cukor, zeller
  • levesbetétnek: glutén- és tojásmentes tészta vagy rizs

Rántott hús, rizs, sült krumpli, körtebefőtt:

  • a köretről és a befőttről nem kell külön írnom, inkább csak a rántott hús érdekes
  • csirkemell vagy csirkecomb filé
  • sárgaborsóliszt
  • gluténmentes morzsa (opcionális)
  • olaj
  • elkészítés: a sárgaborsólisztből tojáspótló masszát keverni (1 tojás = 1 ek. sárgaborsóliszt + fél dl víz + 1 csipet só), a megtisztított húst megsózni, valamilyen gluténmentes lisztbe forgatni (lehet ez is sárgaborsó), hogy tapadjon rá a massza, belemártani a tojáspótló masszába, majd forró olajban kisütni (ha szeretnénk, megforgathatjuk előtte morzsában is, de nem szükséges)

Uzsonna:

Citromos keksz:

  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék süteményhez (süteménypor néven is fut, ki kell kísérletezni, melyikkel működik)
  • 20 dkg margarin (pl. Liga kockamargarin)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • reszelt citromhéj és citromlé ízlés szerint (Citrusfélékből válasszunk biot, különösen akkor, ha a héját is fel szeretnénk használni! Még egy tipp: az ilyen gyorsan sülő recepteknél friss citromhéjjal dolgozzunk, mert a szárítottnak nincs ideje megpuhulni és “kibontakozni”)
  • elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk (szükség esetén menet közben módosíthatunk a mennyiségeken, ezek a gluténmentes cuccok elég változatosan viselkednek), a tésztát hűtőben pihentetjük, 2-3 mm-esre nyújtjuk, kiszaggatjuk, és alacsony hőfokon rövid idő alatt megsütjük (vigyázat, könnyen kiszárad!)
  • ha kedvünk tartja, kutyulhatunk hozzá egy kis csokikrémet is

Vacsora:

Szendvics köleskőrözöttel, zöldséggel

Kókusztejeskávé

____________________

*Mindenmentesség:

Nem tudom garantálni, hogy amit ez alapján eszel, az mindenmentes lesz, csak annyit tudok megosztani veled, amit magam is közvetve találtam.

Mindenmentes kenyér: Amiről úgy tudom, hogy tej-, tojás-, szója- és gluténmentes lisztkeverék az a teljesség igénye nélkül pl. a Bezgluten napi kenyér lisztkeverék, az Emese kenyérpor, a Glutenix fehér, barna és magkeverékes lisztkeverék és az Annipanni lisztkeverék. A kenyereknél kritikus pont még az élesztő (meg esetleg a sütőpor), mert ezek közül sok glutént is tartalmaz. Segítség lehet a Dr. Oetker Allergén kereső oldala, ahol gyors regisztráció után megkapjuk az allergiánknak megfelelő terméklistát – természetesen a cég saját termékeiből.

Mindenmentes növényi sajt: A legtöbb növényi sajt szója alapú, én csak egy szójamenteset találtam, a Viofast márkájút. Ennek viszont keményítő az alapja, így megkérdeztem a BiOrganik Online Kft.-t, hogy gluténmentes-e, a válaszuk pedig az volt, hogy “nem minősített gluténmentes termék”. Ez kb. a “nesze semmi, fogd meg jól” kategória, szóval lehet, hogy inkább kihagyom…

Mindenmentes kávé, kakaó: Erre vonatkozóan egy jó támpont lehet a Nestlé allergén összetevőkről kiadott nyilatkozata, de ez csak a gluténra vonatkozik, ezeket a többi allergén alapján tovább kell szűrni!

És az örök tanács: Minden termék összetevőit el kell olvasni – még akkor is, ha korábban beváltak, mert a receptúrák változásával belekerülhet a már megszokott ételünkbe is egy-egy allergén!

 

Megjegyzések és kapcsolódó bejegyzések:

Az adagok 1 főre értendők.

Ha nincs részletes recept, keresd meg az első menük között!

Az étrend kapcsán felmerülő problémákért felelősséget nem vállalok!

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – bevezető

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – reggeli és vacsora

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – ebéd

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – “kis étkezések”

Reklámok

3 thoughts on “2000 kalóriás, mindenmentes étrend – 1. hét

  1. Sokszor diétáztam már az életben, de mindig odafigyeltem, hogy mi az amit kihagyok az életemből. Tejet mindig ittam, és sokszor veszünk UHT tejet, hogy mindig legyen itthon. A tévhitekkel ellenben, nem tartalmaz tartósítószert http://minu.me/-igazitej

  2. Hú, Eszti, köszi!

    Kedves “nesze neked”! Nem igazán értem, hogy jön képbe az UHT tej, meg hogy van-e benne tartósítószer, vagy sem, de azért kösz az infót. Valószínűleg nem értünk abban egyet, hogy mennyire létfontosságú a tehéntej az ember számára, de ez most nem is annyira lényeges. A tejmentes étrendből sem emiatt marad ki, hanem azért, mert konkrétan beteg lesz tőle valaki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s