2000 kalóriás, mindenmentes étrend – 2. hét

HÉTFŐ

Reggeli:

Banánturmix:

Szendvics tojásmentes majonézzel elkevert reszelt répával

Tízórai:

2 dl almalé

Ebéd:

Töltött paprika:

  • darált sertéshús
  • rizs
  • paprika
  • paradicsompüré
  • kukoricakeményítő
  • fűszerek: só, bors, cukor, zeller
  • elkészítés: a darált húst sózni borsozni, összegyúrni a rizzsel, betölteni a kicsumázott paprikákba, megfőzni, a paradicsomból sóval, cukorral, zellerrel és keményítővel mártást főzni

Uzsonna:

Gyümölcssaláta

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

KEDD

Reggeli:

Banánturmix

Kukoricapehely rizstejjel

Tízórai:

1 tál meggy (időközben idénye lett szerencsére 🙂 )

Ebéd:

Natúr csirkemell meggyöntettel és rizzsel:

  • csirkemell filé
  • meggy
  • rizstejszín
  • kukoricakeményítő
  • rizs
  • fűszerek: só, cukor, fahéj, szegfűszeg
  • olaj vagy zsír a sütéshez
  • elkészítés: a húst fűszerezni sóval, serpenyőben megsütni, a meggyet cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben megfőzni, a levét rizstejszínnel és keményítővel behabarni, rizst főzni mellé

Uzsonna:

Aszalt szilva

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

SZERDA

Reggeli:

Banánturmix

Hagymás-almakrémes szendvics

Tízórai:

1 tál cseresznye

Ebéd:

Sóágyon sült csirke krumplipürével:

  • csirkecomb
  • sok só
  • krumpli
  • margarin
  • elkészítés: egy kisebb tepsibe (amekkorában elférnek egymás mellett a combok) 1-2 cm vastagon sót öntünk,

Uzsonna:

10 dkg aszalt szilva

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

CSÜTÖRTÖK

Reggeli:

Banánturmix

Padlizsánkrémes zsemle

Tízórai:

2-3 dl gyümölcslé

Ebéd:

Zöldbabfőzelék csirkepörkölttel:

  • itt talán nem is kell leírni a hozzávalókat, csak az eltéréseket: a főzeléket tejföl helyett kukoricakeményítős, citromleves rizstejjel vagy rizstejszínnel kell behabarni

Uzsonna:

1 db banán

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

PÉNTEK

Reggeli:

Banánturmix

Kukoricapehely gyümölcsökkel és rizstejjel

Tízórai:

1 tál meggy

Ebéd:

Hirtelen sült csirkemell kukoricás rizzsel:

  • csirkemell filé
  • fűszerek: só, bors
  • sárgaborsóliszt
  • zsír vagy olaj
  • rizs, kukorica
  • elkészítés: a csirkemellet vékony szeletekre vágni és/vagy kiklopfolni, sózni, borsozni, sárgaborsólisztbe forgatni, zsiradékon megsütni, kukoricát és rizst főzni mellé

Uzsonna:

10 dkg aszalt sárgabarack

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

SZOMBAT

Reggeli:

Banánturmix

Szendvics

Tízórai:

1 db körte

Ebéd:

Spenótos lasagne:

  • gluténmentes tészta
  • spenótpüré
  • rizstejszín
  • fűszerek: só, fokhagyma
  • olíva olaj
  • glutén- és tojásmentes tészta (pl. Pasta d’Oro)
  • növényi sajt
  • esetleg darált hús
  • elkészítés: a spenótból, sóból, fokhagymából, pár cseppel savanykássá tett rizstejszínből és esetleg előre lepirított, darált húsból gazdag mártást készítünk, a tepsi aljára kevés olíva olajat csurgatunk, rárétegezzük a tésztát és a mártást, lekenjük mártással, és ha merünk, növényi sajtot reszelünk rá (merünk = bízunk a gluténmentességében; én még nem tudtam dönteni a kérdésben), sütőbe toljuk, megsütjük

Uzsonna:

15-20 dkg (tej- és szójamentes!) gesztenyepüré meggyel

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

VASÁRNAP

Reggeli:

Banánturmix

Szendvics

 

Tízórai:

2-3 dl gyümölcslé

Ebéd:

Zöldségleves:

  • mindenféle leveszöldség, amit szeretnénk
  • levesbetétnek: glutén- és tojásmentes tészta

Baconbe göngyölt, aszalt szilvás csirkemell, rizs, szilvabefőtt:

  • a köretről és a befőttről nem írok külön, a hús:
  • csirkemell filé
  • bacon (bocs, hogy nem “bacon szalonnát” írok, de nekem az olyan, mintha azt írnám, hogy “szalonna szalonna”)
  • fűszerek: só, fokhagyma, rozmaring
  • aszalt szilva
  • elkészítés: a csirkét szeletekre vágni, minden szeletet ráfektetni egy-egy baconre, befűszerezni, beletenni egy-egy aszalt szilvát, felgöngyölni úgy, hogy a szalonna jól körbefogja, tepsibe vagy jénaiba sorakoztatni, majd puhulásig lefedve, további pirulásig pedig fedetlenül megsütni

Uzsonna:

“Kölestúrós”-meggyes lepény:

  • tészta: készítsük el a tej-tojásmentes kelttésztát gluténmentes süteményliszttel (kísérletezzünk a lisztekkel, és ne sajnáljuk belőle a zsiradékot!)
  • kölestúró: főzzük meg a kölest háromszoros mennyiségű vízben, sózzuk, citromozzuk, cukrozzuk, és lazítsuk rizstejszínnel, amíg túrós töltelék jellegű ízt (és állagot) nem kapunk
  • elkészítés: a megkelt tészta 2/3-át nyújtsuk ki, és terítsük sütőpapírral kibélelt tepsibe (érdemes a papíron nyújtani, és együtt berakni, mert elég szakadós), halmozzuk rá a kölestúrót, terítsünk rá egy rétegben meggyet (nem baj, ha besüllyed), majd a maradék tésztából vágjunk csíkokat, és rácsozzuk be a süteményt, és így süssük meg

Vacsora:

Szendvics

Kókusztejeskávé

____________________

*Mindenmentesség:

Nem tudom garantálni, hogy amit ez alapján eszel, az mindenmentes lesz, csak annyit tudok megosztani veled, amit magam is közvetve találtam.

Mindenmentes kenyér: Amiről úgy tudom, hogy tej-, tojás-, szója- és gluténmentes lisztkeverék az a teljesség igénye nélkül pl. a Bezgluten napi kenyér lisztkeverék, az Emese kenyérpor, a Glutenix fehér, barna és magkeverékes lisztkeverék és az Annipanni lisztkeverék. A kenyereknél kritikus pont még az élesztő (meg esetleg a sütőpor), mert ezek közül sok glutént is tartalmaz. Segítség lehet a Dr. Oetker Allergén kereső oldala, ahol gyors regisztráció után megkapjuk az allergiánknak megfelelő terméklistát – természetesen a cég saját termékeiből.

Mindenmentes növényi sajt: A legtöbb növényi sajt szója alapú, én csak egy szójamenteset találtam, a Viofast márkájút. Ennek viszont keményítő az alapja, így megkérdeztem a BiOrganik Online Kft.-t, hogy gluténmentes-e, a válaszuk pedig az volt, hogy “nem minősített gluténmentes termék”. Ez kb. a “nesze semmi, fogd meg jól” kategória, szóval lehet, hogy inkább kihagyom…

Mindenmentes kávé, kakaó: Erre vonatkozóan egy jó támpont lehet a Nestlé allergén összetevőkről kiadott nyilatkozata, de ez csak a gluténra vonatkozik, ezeket a többi allergén alapján tovább kell szűrni!

És az örök tanács: Minden termék összetevőit el kell olvasni – még akkor is, ha korábban beváltak, mert a receptúrák változásával belekerülhet a már megszokott ételünkbe is egy-egy allergén!

 

Megjegyzések és kapcsolódó bejegyzések:

Az adagok 1 főre értendők.

Ha nincs részletes recept, keresd meg az első menük között!

Az étrend kapcsán felmerülő problémákért felelősséget nem vállalok!

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – bevezető

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – reggeli és vacsora

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – ebéd

Mindenmentes étrend szoptatós anyáknak – “kis étkezések”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s