Fagyasszunk!

Itt a nyár. Sőt lesz még ősz is. A gyümölcsök és zöldségek sosem olyan szépek, ízletesek és egészségesek, mint ilyenkor, frissen. Ha a babánknak szerencséje van, éppen most kezdődik a hozzátáplálás időszaka. De akár nagyobb, akár kisebb a csemeténk, gondolkodjunk előre, és tegyünk róla, hogy télen is a lehető legegészségesebb, hazai gyümölcsöket, zöldségeket adhassuk nekik! Egyszóval fagyasszunk!

A legtöbb gyümölcs- és zöldségféle alkalmas a fagyasztásra, és így nem veszít annyit tápanyagtartalmából sem, míg befőzéskor jelentősen csökkenhet vitaminok, ásványi anyagok és rostok mennyisége. A lényeg, hogy mindig ép, egészséges és érett darabokat válassz ki. (A fagyasztóban ugyanis nincs utóérés, de a hibás zöldség vagy gyümölcs kiolvasztáskor gyorsan veszít minőségéből.)


A gyümölcsök fagyasztása


Tisztítás

Bármilyen gyümölcsről legyen szó, csak megtisztítva szabad elrakni. Fagyasztás előtt tehát mosd meg a kiválasztott darabokat, és távolítsd el a leveleket, szárakat! A héjat csak akkor hámozd le, ha darabolva vagy pépesítve szeretnéd elrakni a gyümölcsöt! A megtisztított gyümölcsöket csöpögtesd le, és tiszta konyharuhán szárítsd meg, hogy elkerüld a jegesedést!


Magozás

Kimagozni csak a nagyobb, könnyen eltávolítható magvú gyümölcsöket (barackot, szilvát) érdemes, mert a magozással sok értékes gyümölcslé is elvész. A mag kiszedéséhez vágd ketté a gyümölcsöt, de az is elég, ha a közepéig bevágsz, így egyben marad.


Szeletelés, darabolás

A fagyasztás előtt általában az almát, körtét, barackot szokták felszeletelni. Az almát és a körtét cikkekre is vághatod, a barackot elég elfelezni. A gyümölcsöket a vágott felükkel lefelé fordítva helyezd tálcára, fagyaszd kb. 4 órán át, majd utána csomagold be!


Pépesítés

A legtöbb fagyasztható gyümölcsöt elrakhatod pépesítve is. A mosás, hámozás és magozás után turmixgépben vagy gyümölcsreszelőn könnyedén pürét készíthetsz belőlük, csak közben ügyelj a tisztaságra!


„Gurulós” gyümölcsök

A piros bogyós gyümölcsök (eper, málna, ribizli, áfonya), de a meggy és a cseresznye is könnyen összeesnek, élvezhetetlenné válnak fagyasztás közben. Hogy ezt elkerüld, terítsd a megtisztított gyümölcsöket tálcára, így fagyaszd kb. 4 órán át, és csak utána csomagold be!


Csomagolás

Alapszabály, hogy csak akkora adagokat készíts, amennyi egy alkalommal elfogy, hiszen a kiolvasztott ételeket azonnal el kell fogyasztani. A csomagoláshoz használhatsz kisebb dobozokat (apró, törékeny gyümölcsökhöz, pépekhez) vagy zacskókat (nagyobb, keményebb gyümölcsökhöz), de minden esetben legyenek tiszták és szárazak. Készíthetsz vegyes adagokat is, így nem kell egyszerre több csomagot is megbontanod. Minden dobozra és zacskóra írd rá, hogy mi van benne, és mikor tetted el!


A zöldségek fagyasztása


Tisztítás

Zöldségek esetében szintén tisztítással kell kezdeni a feldolgozást. Távolítsd el a gyökeret, szárat, levelet, egyszóval minden olyan részt, amit nem szánsz fogyasztásra! Ezután következik a hámozás, a mosás (egyes zöldségek súrolást is igényelnek) és a szárítás.


Szeletelés, darabolás, pépesítés

A zöldségeket érdemes olyan darabokra aprítani, amekkorában fel szeretnéd majd használni. A legtöbb zöldségből püré is készíthető.


Egészben elrakható zöldségek

Bizonyos zöldségeket feldolgozás nélkül, közvetlenül a tisztítás után is elrakhatsz. Ilyen a kelbimbó, a paradicsom, a paprika és a hüvelyesek (borsó, bab).


Blansírozás

A legtöbb zöldségfélét blansírozni, azaz előfőzni is kell fagyasztás előtt. Tedd a megtisztított feldarabolt zöldségeket egy drótkosárba vagy szűrőbe, majd mártsd néhány percre forró vízbe! Az idő leteltével azonnal hűtsd le hideg folyóvíz alatt, vagy tedd jeges vízbe! Néhány zöldség blansírozási és eltarthatósági ideje (újraforrás utáni főzési idő / eltarthatóság -18 fokon):

  • Bab: 4-7 perc / 12 hónap
  • Borsó: 3-5 perc / 12 hónap
  • Brokkoli: 7-8 perc / 12 hónap
  • Burgonya: 3-4 perc / 6 hónap
  • Gomba: 5-7 perc / 12 hónap
  • Karalábé: 2-3 perc / 12 hónap
  • Karfiol: 3-4 perc / 8 hónap
  • Káposztafélék: 5-9 perc / 12 hónap
  • Kelbimbó: 5-6 perc / 12 hónap
  • Kukorica: 4-7 perc / 6-12 hónap
  • Sárgarépa: 3-4 perc / 12 hónap
  • Sóska: 6-8 perc / 12 hónap
  • Spenót: 5-8 perc / 12 hónap

Nem blansírozható zöldségek: hagyma, paprika, paradicsom, tök, uborka.


Csomagolás

Csomagolás előtt érdemes a zöldségeket tálcára terítve kb. 4 óráig fagyasztani, hogy megtartsák formájukat, és ne fagyjanak össze. Ezután ugyanúgy lehet elkészíteni az adagokat, ahogy a gyümölcsöknél.


Fűszernövények fagyasztása


A gyümölcsök és zöldségek mellett egyes fűszernövények (petrezselyem, zeller, kapor, stb.) is fagyaszthatók. Alaposan bezacskózva eltehetsz szárított, de friss, megtisztított növényt is. Egyedül a kapor nem bírja a hagyományos fagyasztást, ezért ezt előbb ugyanannyi vízzel össze kell keverni, és így becsomagolni.


További tippek a fagyasztáshoz


Mi fagyasztható?

  • Minden friss élelmiszer fagyasztható, kivéve: hagyma, retek, fejes saláta, egész tojás, szénsavas és üveges italok.

Fagyasztási módok

  • Érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket tálcán szétterítve előfagyasztani néhány órán át, így jobban megőrzik formájukat, állagukat.
  • A fagyasztani való élelmiszert előbb hűtőben hűtsd le, hogy gyorsabban megfagyjon, és ne olvassza ki a már lefagyasztott ételeket!
  • Gyorsfagyasztás esetén nem képződnek nagy jégkristályok, így nem roncsolódnak a gyümölcsök és a zöldségek.

Fagyasztási idők

  • A borsó 3-4 perc alatt, a feldarabolt sárgarépa 5-6 perc alatt, a hasábburgonya 10-12 perc alatt fagyasztható -18 fokosra minőségromlás nélkül.

Csomagolás

  • Száraz élelmiszereket száraz csomagolóanyagba, pára- és légmentesen csomagolj, így elkerülhető a jegesedés és az összefagyás.
  • Érdemes lapos csomagokat készíteni, gyorsabban átfagynak, és könnyebben tárolhatók.
  • Pépeket, leveket fagyaszthatsz a sterilizálható tejtároló edényekben is.
  • Folyadékok esetében ne töltsd tele az edényt, hogy legyen hely a térfogatnövekedéshez.
  • Készíts egyszeri felhasználásra alkalmas adagokat!
  • Mindig feliratozd a csomagokat!


Forrás:

(Megjegyzés: a bejegyzés dátuma nem egyezik meg a cikk írásának időpontjával)

Reklámok

2 thoughts on “Fagyasszunk!

  1. A blansírozás célja, hogy egy gyors “forrázással” megelőzzük a fagyasztás során bekövetkező szín- és állagromlást. A gyors itt azt jelenti, hogy nagyon gyorsan hevítjük a zöldséget, nagyon rövid ideig, és utána nagyon gyorsan le is hűtjük pl. hideg vízzel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s