Hőségben

Az elmúlt két napban – talán figyelmeztetésként – kaptunk egy kis ízelítőt a ránk váró nyári hőségből. Úgy gondolom, éppen itt az ideje, hogy összeírjam azokat a fontos tudnivalókat, amiket a várandós vagy a kisgyermekes anyáknak észben kell tartaniuk, ha meg akarják óvni az apróságokat a nagy melegben.

 

Folyadékpótlás

Szoptass minél gyakrabban! Nagy melegben előfordulhat, hogy a baba ezt akár óránként többször is igényli. Ilyenkor nem evésről, hanem ivásról van szó, a babák ugyanis az anyatej elejével oltják a szomjukat. (A gyakori szoptatás miatt előfordulhat, hogy a széklet zöldesebb lesz, de ez nem kóros.)

A kizárólag anyatejjel táplált babák folyadékszükségletét az igény szerinti szoptatás általában teljes mértékben képes fedezni, ha mégis kiegészítésre van szükség, adj kevés (forralt) vizet vagy ízesítés nélküli teát a babának. Ez mindig két étkezés között, sohasem étkezés alatt/helyett történjen!

A szoptató anyák különösen figyeljenek a megfelelő folyadékbevitelre!

A tápszerrel táplált baba szomját ne tápszerrel, hanem valamilyen, a korának megfelelő folyadékkal (pl.: vízzel, teával, gyümölcslével) csillapítsd!

Kánikula idején az elválasztást érdemes félbehagyni, és csak később folytatni.

Egy nagyobbacska gyerek a játék hevében hajlamos megfeledkezni a szomjáról. Figyelj oda, hogy meglegyen a napi 2 liter folyadékbevitel (innivaló, leves, gyümölcs, stb. formájában)!

Folyadékpótlásra alkalmas italok: szénsavmentes, nem túl hideg víz, gyümölcslé vagy tea.

Kerülendő italok: szénsavas, cukrozott, mesterséges színező- és ízesítőanyagokat tartalmazó üdítők.

 

Étkezés

Ahogy a felnőtteknek, úgy hőségben a gyerekeknek is csökkenhet az étvágyuk. Ne ijedj meg, ha kisgyermeked kevesebbet eszik! Ne erőltesd, inkább kínáld meg gyakrabban! A nagy étkezéseket helyettesítsd gyakori könnyű ételekkel, gyümölcsökkel!

 

Fényvédelem

Manapság a nyári napokon egyre magasabb az UV-sugárzás. A csecsemők és kisgyermekek bőre pedig különösen érzékeny a leégésre. Lehetőleg ne vidd ki a babádat délelőtt 10 és délután 3 óra között! Tartózkodjatok inkább árnyékban, és kend be magas faktorszámú fényvédőkrémmel!

 

Öltözködés

Árnyékban elég a kicsikre a pelust feladni, a hőség miatt viszont könnyen előfordulhat, hogy kipirosodik a bőrük, ezért időnként érdemes levegőztetni a popsijukat. Ha elkerülhetetlen, hogy nap érje a gyermekedet, adj rá vékony, szellős, lehetőleg fehér ruhát és napozó sapkát!

Kánikulában akár még éjszaka is melegünk lehet. A túlmelegedés elkerülése érdekében inkább aludjon a baba egyszál pelenkában, de ebben az esetben nem árt olykor ellenőrizni, hogy biztosan nem fázik-e.

 

Hűsölés, pancsolás

A babákat ilyenkor naponta többször is meg kell fürdetni, persze nem hideg vízben. A kisgyermekeknek érdemes árnyékos helyen felállítani egy kis medencét vagy kiskádat, ahol pancsolhatnak. Ebben is meleg, legfeljebb langyos víz legyen! Kb. fél éves koráig még ne vidd strandra a babát, sőt még természetes vizekben se fürödjön, mert még nem elég erős az immunrendszere a különböző fertőzések kivédéséhez!

 

Felborult szokások éjjel és nappal

A hőség miatt alaposan felborulhat a napirend. A nappali órákat érdemes inkább a hűvös lakásban tölteni, és estére tolni a programokat. Ha kisbabád van, nyugodtan halaszd el a sétát egy este 7 utáni időpontra! Ha már nagyobb a gyermeked, engedd meg neki, hogy később feküdjön le, és kiélvezze az enyhébb időt!

Az éjszakák is másképp alakulnak ilyenkor. Előfordulhat, hogy a már éjszakát átalvó baba a meleg miatt ismét felébred szopni, de a kisgyermekek is gyakrabban megszomjaznak. Hőségben ezt nem szabad elutasítani!

 

Veszélyek a hőségben

A csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek a napszúrásra, a hőgutára, a kiszáradásra és egyéb, meleg okozta rosszullétekre. Mindig vigyázz a rendszeres folyadékpótlásra és a túlmelegedés, illetve a közvetlen napsütés elkerülésére! A babák lehetőleg csak árnyékban tartózkodjanak, és a nagyobbakat is időről időre be kell hívni a napról. A gyerekek a nyílt vizek mellett és vizekben viseljenek egyaránt napvédő sapkát!

Különösen ügyelni kell az autóban utazó gyerekekre. A kánikulában akár 50 fok is kialakulhat, de a szellőztetés csak nehezen oldható meg biztonságosan, ezért ha lehet, tervezd az utazásokat reggeli vagy esti órákra!

 

A klímaberendezésekről

Külön szót érdemelnek a hazánkban is egyre terjedő klímaberendezések. Jól eshet ilyenkor légkondicionált helyiségekben, épültekben tartózkodni, de ügyelj arra, hogy megfelelően felöltöztesd a babát!

Komoly hátránya a klímának, hogy általában túl nagy a hőkülönbség a benti és a kinti levegő között. Nagyon óvatosan közlekedj az ilyen terek között, nehogy megfázzon, vagy éppen hőgutát kapjon a gyermeked!

Ha otthon van légkondicionáló, ajánlott csak néhány fokkal alacsonyabbra állítani a kinti hőmérsékletnél.

 

Javaslatok várandós anyáknak:

  • a szokottnál több pihenés,
  • megfelelő mennyiségű folyadék: 3-4 liter,
  • megfelelő minőségű folyadék: szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé, gyümölcstea,
  • kiegyensúlyozott táplálkozás,
  • napi többszöri langyos zuhany (nem hideg!),
  • hideg vizes borogatás főleg a végtagokon,
  • fényvédőkrém használata,
  • árnyékban, hűvösben való tartózkodás,
  • úszás – orvosi megbeszélés után.

 

A cikk saját tapasztalatok mellett orvosi és védőnői tanácsok, valamint a www.babazo.hu , a www.babaszoba.hu és a www.csaladinet.hu ajánlásai alapján készült.

(Megjegyzés: a bejygzés dátuma nem egyezik meg a cikk írásának időpontjával)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s