Mi segíthet a szülés alatt?

A szülési pozíciók

A régebbi fekvő helyzet alaposan megnehezítette a szülő nők dolgát, de a mai szülések nagy százaléka már legalább félig ülő helyzetben zajlik. Tovább könnyítheted a folyamatot, ha megtalálod a vajúdási és szülési pozíciók valamelyikét, amelyek a legjobban segítik a szülőcsatorna tágulását. Ilyenek az álló, guggoló helyzet, vagy az előredöntés, a térdelés, esetleg négykézlábra ereszkedés, stb.

Ha van rá lehetőség, a szülés történhet kádban, szülőszéken, stb. is. A legtöbb kórházban már nagyon rugalmasan kezelik ezt, és igyekeznek alkalmazkodni az anya igényeihez.


A légzéstechnika

A kórházi szülésfelkészítő tanfolyamokon pontosan meghatározott légzési módokat javasolnak a szülés egyes fázisainak segítésére. Ezeknek a légzőgyakorlatoknak azonban a legtöbbször az a hátulütője, hogy túlságosan kizökkentik az anyát a befelé figyelésből vagy éppen a “nem figyelésből”, fizikai és pszichés feszültséget kelthetnek, sőt sokszor ellentétesek a szülő nő belső késztetéseivel. Egy magát a szülés folyamatának átadó nő ösztönösen megtalálja azokat a helyzeteket, és azt a légzési módot, ami legjobban segíti az adott szülési szakaszt. Probléma leggyakrabban a lazításban szokott adódni, vagy abban, hogy a felfokozott helyzetben az anya nem juttatja magát kellő levegőhöz. Ilyenkor kiemelt szerep van a segítőknek, de semmiképp sem abban, hogy légzési tempót diktálnak a nő fülébe kiabálva.

Ezért az előre begyakorolt légzéstechnikánál sokkal fontosabb, hogy figyelj befelé, éld át a történéseket a maguk teljességében, és hagyd, hogy a légzésed is természetes módon segítse a folyamatot!


A gátvédelem

A gátvédelem lényege abban áll, hogy hagyják, hogy a gát fokozatosan, apránként táguljon a kellő mértékig. Ehhez arra van szükség, hogy a szülő nő ösztönös igényeire hagyatkozva választhassa ki a számára legkedvezőbb, legkevésbé fájdalmas, tehát a szöveteket legkevésbé megterhelő szülési pozíciót (ez persze kizárja minden fájdalomcsillapító beadását), ne sürgessék semmilyen formában, ne kelljen erőltetnie a nyomást, és így a gát kellőképpen ellazult állapotba kerüljön, mire a baba feje átgördülni készül rajta. A szülésznők a gát védelmét két teljesen ellentétes módszerrel szokták támogatni: az egyik során finoman megtámasztják a gátat, és így próbálják meg ellensúlyozni a gátra nehezedő nyomást, a másik során pedig az “el a kezekkel” elv alapján nem nyúlnak hozzá ilyenkor a gáttájékhoz, hogy ne érje azt újabb fizikai hatás. (Egyelőre nincs arról adat, hogy melyik módszer hatékonyabb.)


Fürdő, borogatás, masszázs, aromaterápia

Egy meleg fürdőnek vagy zuhanynak lazító, fájdalomcsillapító hatása van. Otthon könnyedén élhetsz ezzel a lehetőséggel, de ma már több kórházban is elérhető a kádban történő vajúdás.

Szintén az ellazulást segíti a borogatás: az alhason a meleg a homlokon a hideg borogatás szokott beválni. Ha nem esik jól a nedvesség, kérhetsz segítődtől száraz borogatást is, ehhez a száraz anyagot kell felmelegíteni.

A masszázs csillapítja a fájdalmat, lazítja az izmokat. A tágulás alatt kérheted a segítődet, hogy masszírozza a derék és a keresztcsont tájékát, vagy bármelyik testrészedet, amire úgy érzed, ráfér a lazítás. Hozzáértő segítő a kitolás alatt a gáton is alkalmazhat masszázst, hogy felkészítse azt a baba érkezésére.

A borogatás és a masszázs hatékonyságát fokozzák a különböző aromaterápiás olajok (muskotályzsálya, vajúdóolaj, stb.), melyek kiválasztásához és alkalmazásához kérd szakértő segítségét.


Homeopátiás szerek

Több szülésre felkészítő szer szedése közvetlenül a vajúdás elindulásával is megkezdhető, de mindenképp egy hozzáértő szülésznő felügyelete mellett. A leggyakoribb vajúdást segítő homeopátiás szerek a következők:

Az Arnica montana vérzéscsillapító, sebgyógyulást elősegítő szer. A vajúdás megindulásakor beszedhető a szülésre való felkészülés során szedett 9 ch-s szerből egy extra adag, vagy külön a szüléshez beszerzett, 30 ch potenciálúból, majd a kitolás előtt még egy adag golyócska. A Caulophyllum thalictroides, becenevén a „homeopátiás oxitocin”, gyenge fájások esetén segíti a méhnyak tágulását, erősíti a gyengülő, leálló fájásokat. 30 ch-s hígításban szedhető belőle félóránként 5 db golyócska (de 4-5 adagnál nem több). A Cimicifuga racemosa a gyenge, rendszertelen fájásokat erősíti, rendszerezi, általában akkor javasolják, ha a Caulophyllum nem elég hatásos. Ebből is 30 ch potenciálú javasolt. A Pulsatilla, a Gelsemium és a Sedatif változatos hatásai mellett főleg a vajúdás alatti ideges, zaklatott lelkiállapot enyhítésére szolgál.


Az apa jelenléte

A vajúdás alatt az apa masszázzsal enyhítheti az anya fájdalmát. Ez történhet a keresztcsonti terület mutatóujjakkal való körkörös masszírozásával, illetve a fenék felől V-alakban felfelé-kifelé, majd vissza a deréktól lefelé-kifelé végzett mozdulatokkal. Ezeket a masszázsokat az apa az anya mögé térdelve, de ún. „lógó pocak” pozícióban is végezheti. Ilyenkor a szülők egymással szemben térdelnek kis terpeszben, és az anya átkarolja az apa nyakát, a masszázs alatt pedig néhány 4/5-ös légzést végez. A fenti masszázs kifejezetten a derékra hat, de alkalmazható mindenféle más is, amit az anya igényel. A masszázson kívül hozhat vizet, szőlőcukrot, (ha lehet), vizes borogatással törölgetheti az anyát, stb.

A szülés alatt ritkán van kifejezetten aktív szerepe, de segíthet pl. az anya lábának tartásában, illetve bármi másban, amit a szülésznő tanácsol. Legnagyobb szerepe az, hogy lelkileg támogatja az anyát, megerősíti, megnyugtatja.


Forrás:

(Megjegyzés: a bejegyzés dátuma nem egyezik meg a cikk írásának időpontjával)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s